Web Sitesi Kurmak: Dikkat Edilmesi Gereken SEO Kuralları Nelerdir?

Bir web sitesi oluştururken içeriklerinizin bazı kurallara uygun olmasına özen göstermelisiniz. Özenli bir şekilde hazırlanan bu tür yazılar arama motorları tarafından daha çok sevilirler. Peki, nedir bu web sitesi kurmak için geçerli kurallar? Yazımızın içeriğinde bu kuralların en önemlilerine değineceğiz.

30 dakikada web sitesi nasıl yapılır isimli yazımızda kısa sürede nasıl bir blog oluşturabileceğinizden bahsetmiştik. Bu içeriğimizde de blogu oluşturan yazıdaki dikkat edilmesi gereken püf noktalara değineceğiz.

Web Sitesi Kurmak için Atılması gereken Adımlar

Web Sitesi Kurmak için Atılması gereken Adımlar
Web Sitesi Kurmak için Atılması gereken Adımlar

1-     Yazılarımızda Ki İçerik Kod Oranı

Web sitesi kurmak için atılacak adımların ilk sıralarında içerik kod oranını ön planda tutmak gelmektedir. Web sitelerinin tamamının arka planında arka plan kodu, on planda da bir miktar içerik bulunur. İçerik Kod Oranı nedir diye düşünürsek bu ifade bir sayfada bulunan içeriğin sayfada bulunan html koduna oranıdır diyebiliriz.

a- İdeal İçerik Kod Oranı Ne Olmalıdır?

 Hazırladığınız bir web sitede ideal olarak içerik kod oranı yaklaşık 25 70 bant aralığında olmalıdır.  Bu oran içeriğin html ye, resim etiketlerine ve diğer görünmesi olan bilgilere oranıdır.  İyi bir araştırma yaparsanız Google’ın içeriği yüksek sitelere verdiği değerleri görebilirsiniz.  Bu durum panda güncellemesi sonrası ortaya çıkmıştır.  Bu güncelleme içerik yönünden zengin siteleri on plana çıkarttı. 

b- İçerik Kod Oranının Seo’ya etkisi Nedir?

İçerik ve kod arasındaki ilişki her ne kadar doğrudan ara motorları için bir ranking olmasada Seoaçısından oldukça önemlidir.  Seo ya etki eden bu oran dolaylı yoldan yükselmenizi etkiler.

c- İçerik ve Kod Arasındaki İlişkiler

Sitenizi kullanıcılar için yapın: Yüksek içerik sahibi sayfalar diğer sayfalara nazaran daha Fazla okunma eğiliminde olmaktadır.  Hazırlanan sitenin arama motorları için değil insanlar için olduğu izlenimi verir. Kullanıcı için yapılan bu sayfalar arama motorları tarafından da beğenilir.

Sayfa yüklenme hızını önemseyin: Sitenizde daha az kod olması gereksiz html kodlarının site içerisinde olmadığını gösterir.  Bu durum sayfanın yüklenme hızını artıran bir özelliktir. Kullanıcılar ve arama motorları sayfa hızı yüksek sayfaları severler.

Temiz bir şekilde hazırlanmış olan web siteleri arama motorlarına çok daha hızlı bir şekilde indexlenmesi ve sıkça ziyaret edilir.

d- Yüksek Oranlı İçerik Kod Oranı Sayfa Nasıl Yapılır?

Web sitenizi optimize ederek kullanıcılar için hazırlanmış sayfalar oluşturabilirsiniz.  https://validator.w3.org/ sitesi aracılığıyla html kod yapınız inceleyebilirsiniz. Bu inceleme sonrası

  • Sitenizde ki gereksiz olan kodları silin.
  • Büyük boşluk varsa azaltın
  • Gereksiz resimleri silin.
  • Sayfamızın boyutunu 300kb altında tutmaya özen gösterin.
  • Sayfanızda kolayca okunabilecek metinler bulundurun. 
  • Kod larda bulunan yorumları kaldırın. 
  • Resim boyutlarını düzenleyin. 

2- H etiketi Kullanımı Nasıl Olmalı?

Web sitesi kurmak adımlarından bir diğeri H etiketlerinin doğru kullanımıdır. H etiketi yani Header tag, arama motorlarına uyumluluk açısından son derece büyük öneme sahip bir etikettir. Bu etiket başlıklarda hiyerarşik bir yapı oluşturur.

Heading etiketlerini h1, h2, h3, h4, h5, h6 olarak sıralarız. Bu sıralama büyükten küçüğe doğru yapılmış bir sıralamadır. Bu sıralama en büyük başlıktan başlayarak en küçük başlığa doğru gider.

  • <h1>Seo Dersleri</h1>
  • <h2>Site İçerisinde Yapılan Seo Çalışmaları</h2>
  • <h3>Page Başlıklarınız</h3>

Saydığımız etiketlerden H1 etiketi en büyük olan başlıktır. Heading etiketlerini kullanırken dikkat edilmesi gereken ana kural büyükten küçüğe doğru sıralama yapmaktır.  Büyükten küçüğe doğru h1,h2,h3,h4,h5,h6 şeklinde sıralama yapılır.

Her sayfada bir başlık kullanmanız gerektiği için H1 etiketini kesinlikle kullanmak zorundasınız. Yani her sayfa h1 etiketi ile başlamalıdır. Dikkat edilmesi gereken kurallardan biriside etiketlerin sırasının değişmemesidir. H2 etiketini h1 etiketinden önce kullanmamak gereklidir.

Yazı başlıklarımızı ya da alt başlıklarımızı seçerken bu büyüklük kurallarına dikkat etmeliyiz. Heading etiketleri arama motorları için büyük önem taşır. Bu yüzden h etiketi kullanımı nasıl olmalı sorusunun cevabını her webmaster bilmelidir.

H etiketleri sayfada rastgele kullanılmamalıdır. Bir sayfada h etiketleri sayısı 1adet H1 etiketi, 3Adet h2 etiketi,4adet h3 etiketi,6 adet h4 etiketi kullanılabilir.

3- Meta Kullanımı

Meta Etiketinin Kullanımı
Meta Etiketinin Kullanımı

Site kurmak için yapılması gereken Site içi seo çalışmalarında yapılacak önemli adımlardan birisi meta tag kullanımıdır. Metalar başlıkların yapısına göre düzenlenmelidir. Peki metalar ne işe yarar?

Site içeriğini arama motorlarına anlatan yapıdır metalar. Üstelik bunu temiz bir dille yaparlar. Bu uygulama sayesinde arama motorlarınca görülüp kullanıcı tarafından görünmeyen alanlar oluşturabilir ve arama motorlarına uyumlu sayfalar oluşturabilirsiniz.

Meta kullanımı kolaydır. Ancak bu tagları kullanırken abartıdan kaçmak gerekir. Seo konusunda en çok sadelikten yana olmamız gereken konu, bu konudur. Bu bölümde yaptıklarınız kullanıcılardan saklandığı için anahtar kelimelerinize her türlü düzenleme işlemi gerçekleştirmeniz yanlış bilinen bir düşüncedir.

Google metalara ayrı bir önem vermektedir. Metaları çok düzenli bir görünüme getirmek size tam istediğinizi vermese de yapacağınız hatalar olmanız gereken yerden çok daha alt seviyelere gitmenize sebep olur.

Kısa özet geçersek metalarda yapacağınız başarılı sonuçlar sizi çok üstlere taşımaz ancak yapılacak hatalar büyük düşüş yaşatır.

 a- Keyword Meta Tag ve Kullanımı

META Taglar içerisinde ilk olarak anlatılması gereken keyword yani anahtar kelime Taglaridir. Bu bölümde belirteceğimiz anahtar kelimeler hedeflediğini ve yükselmek istediğimiz anahtar kelimeler olacaktır.

Arama motorlarına bu kısımda anahtar kelimelerimizi göstermiş oluyoruz. Bir nevi bir tercüman danışma oluyoruz.

Anahtar Kelimeler için tag kullanımı önemsiz görünebilir ancak Seo çalışmalarımız açısından vazgeçilmezi düşünülemez. Bu çalışmayı yapmanız halinde Seo Puanınız artacaktır. Anahtar Kelimeler için kod yapımız şu şekilde olmalıdır:

<meta name=”keyword” content=”anahtar1,anahtar2,anahtar3, anahtar4″/>

Şeklinde olmalıdır. Anahtar kelime seçiminde önem verilmesi gereken bir konuda en online anahtar kelimenin ilk sıraya yazılmasını.  Daha sonrada önem sırasına göre birbirlerini kelimeleriniz takip eder.

Anahtar kelime seçimi belirttirildikten sonra toplam sayısı 160 karakteri geçmeyen anahtar kelime metasi oluşturulmalıdır.  Toplam kelime sayısı ise 10 15 arası olabilir. Seçilen kelimelerin sayfa sayfa olmasına ayrıca özen gösterin.

 b- Diğer Meta Taglar

Meta tag larla ilgili olarak öne çıkan dönemin artık sona erdiği söylenmektedir.  Durum her ne kadar bu şekilde olsada anahtar kelimeler ve açıklamalar sitelerde olmak zorundadır.  Özellikle açıklama metinlerinin sitede yer alması bu konuda daha ön plana çıkmaktadır. Bunların dışında yer alan başka metalarda vardır

Metalar arama motorunu bilgilendirmek için görevlidir.  Bu sebeple gereksiz bilgiler girerek arama motorlarını içerikten uzak tutmamak gerekir.

Author meta tag:  Sayfanın yazarının ve iletişim bilgilerinin yer aldığı alan bu bölümdür. 

<meta name=”author” content=”adiniz, sitemailadresi” />

Abstract Meta tag: Türkçe anlamı kısa özet olarak bilinir. Description ile ayni değildir.  Karıştırmamak gerekir. Bu özelliği nerde kullanırsanız kullanın tüm sayfa için geçerlidir. 

<meta name=”Abstract” content=”sayfaya alakalı bir özet yazın.” />

 c- Content Language Meta Tagı

Bu tag sayesinde sayfanın lisansını belirtebilirsiniz.

<meta name=”content-language” content=”tr” />  kodu sayesinde sayfa dilini belirtebilirsiniz. Yazımızda sayfa dilinin Türkçe olduğunu belirttik. Bunun yan sıra ülke kodunuda ekleyebilirsiniz;<meta name=”content-language” content=”tr-TR” />

 d- Robots Meta Tagı ve kullanımı

Bu tag sayesinde arama motorlarını yönlendirebilirsiniz. Sayfadaki linklerin takibi ile alakalı bilgiler bu botla iletilmektedir. Robots tag ile content özelliği birlikte kullanılır. Daha önceki yazılarımızda anlattığımız gibi arama motorları sayfaları tarar dizine ekler ve linkleri takip eder.

Tabiki bu işlemleri aksi belirtilmediği sürece gerçekleştirilir. Bazı arama motoru botlarının işlevlerini engellemek istiyorsak bu botu kullanabiliriz.

<meta name=”robots” content=”noindex, follow” /> bu kod sayesinde linkerin takibi talep ediliyor ancak dizine eklenmesi istenmiyor.

 e- Description Meta Tag Ve Kullanımı Nasıl Olmalı

Sıradaki meta tagımız son yapılan güncellemelerle önemini giderek arttırmıştır.  Bu tag Açıklama metinleri anlamına gelir. Site içi seo çalışamaları açısından büyük öneme sahip bir bölümdür. Çalışma sayesinde önemi azalmış anahtar kelime metalarını vurgulayabilirsiniz.

Meta Description düzenlenirken yazılması gereken karakter sayısı 260 olarak ifade edilir. Açıklama bölümünde tamamen anahtar kelime kullanmak yapılacak olası bir yanlıştır. Bu düzenlemeyi yaparken bir webmaster olarak yaptığınız sitenin amacını sormalısınız.  Verilen cevap yapmanız gereken açıklama metni olacaktır. Bu durumu örnekle açıklamaya çalışalım.

Bir web site kurdunuz. Kurduğunuz site ticaret alanında bir çanta satış mağazası olsun. “En iyi çantalar, moda severler için son model çantalar, üstelik en iyi fiyatlarla sizlerin olabilir.

Açılışa özel kargo bizdendir. Yapılan açıklamada sitenin genel açıklaması yapılmıştır. Örneklerimizi çoğaltabilir çeşitli anahtar kelimeler kullanabiliriz. Ancak belirttiğimiz gibi anahtar kelimeler ile açıklama metnini doldurmamak gerek.

Kuracağınız cümleler akla mantığa uygun olmalıdır. Bitmemmiş yüklemsiz cümleler kurmaktan kaçınmalısınız. Sade açık ve kullanıcıların anlayabileceği metinler seçmelisiniz. Sadece sloganların kullanılması da doğru bir yaklaşım değildir.

Açıklama metinlerinde ana sayfanız dışında kalan alt sayfalarda bu anlayış içerisinde çalışmalar yapmalısınız.

Kod olarak meta descriptionu açıklayalım:

<meta name=”description” content=” Bir seo çalışmasında nelere dikkat etmeliyiz? Yazılarımızın bu bölümünde Seo çalışmasının birinci kısmı olan Seo nasıl yapılmalı şeklindeki sorulara cevap arayacağız. “/>

Meta descriptionlar aynı zamanda kullanıcıları siteye çeken reklam metnidir. Bu yönüyle bakacak olursak reklam için onlarca para veren webmasterlar için meta descriptionlar büyük öneme sahiptir.

4- URL ve Tittle(sayfa basligi) Yapısı

URL ve Tittle(sayfa basligi) yapısı
URL ve Tittle(sayfa basligi) yapısı

Web sayfanızı oluştururken yapacağınız URL de anahtar kelimelerini mutlaka kullanmalısınız.  Ancak çok ziyaretçi çekmek amaçlı bu anahtar kelimeleri sıkça kullanmayın.

Bu durumda Google sizi sapam olarak algılayabilir.  Eğer linkleriniz bir kelimeden fazlaysa araya-(tire) işaretini koyabilirsiniz. Arama motorları tire yi boşluk olarak algılar.  Kullanıcılar arama yaparken linkler arasına boşluk koyduğundan dolayı arama motorlarına fark edilmez kolay olur.

Yukarıda bahsettiğimiz tire URL yapısına tire koyma işlemine ilgili örnekle durumu açıklayalım. 

  • Siteadınız. Com/url-yapisi-title-iliskisi
  • Site adınız. Com/baslık-yapınız

Bu örneklerde doğru kullanım görülmektedir. 

Kullandığınız anahtar kelime site içeriği ile alakalı değilse Google ve kullanınicilari oyalamış olursunuz. Böyle bir durumda Google durumu fark eder ve sizi sandboxa düşürerek cezalandırılır. Sandboxa konusuna ilerleyen yazılarımızda ayrıca değineceğiz.

Tittle(Sayfabasligi) Nasıl olmali

Tittle Türkçe başlık demektir. Her sayfanızda 70 karakteri geçmeyecek şekilde başlık olmalıdır. Başlığınız sayfadan sayfaya farklı olmalı ve sayfadaki içerikle alakalı olmalıdır. Başlık Seo için önemlidir çünkü arama motorları sonuçları sıralarından linklerden sonra başlıkları baz alırlar. 

Başlık yazarken anahtar kelimeyi sık kullanmamaya özen gösterin.  Başlık içerisinde 2 3 kez ya da daha fazla yazmak Google gözünde size itibar kaybettirecektir. Başlığınız açık ve sade olsun.

5- Description Ve Görsel Optimizasyon Nedir?

web Sitesi kurmak - Description Ve Görsel Optimizasyon Nedir?
Web Sitesi kurmak – Description Ve Görsel Optimizasyon Nedir?

Description sitenizin açıklama kısmıdır. Bu bölümü yukarıda kısaca açıklamıştık. Description’a sayfa içeriğiyle alakalı güzel bir metin girilmelidir. Bu metni cümle yapısı şeklinde sade ve akıcı olan yapın.  Açıklama kısmının başlıklar alakası olması gerekir. Başlık kısmında olduğu gibi burada anahtar kelime çok sık tekrarlanmamalıdır. Genel manada ifade etmemiz gerekirse açıklama bir nevi özet demektir.

Özet anahtar kelimelerini title, linklerden ve Description da kullanmaya özen göstermenizi öneririm.

Görsel Optimizasyon

Web siteleri sadece yazılardan oluşmamaktadır. Kullanıcı siteye girdiğinde aradığı içeriği bulmak kadar görsel içeriklere de önem verir. Siteye sadece tek başına resim eklemek yetersizdir. Bu resimlerin indexlenmesi gerekir.

Eklediğiniz resimlerin isimlerine dikkat etmelisiniz.  Resimleri düzenlemediğinizde isim olarak nasıl kayıt edilmişse o şekilde kalır.  Örneğin resim234 vs. gibi. Bu kelimeler yerine resimlerinizi içerikle alakalı isimler koyun.

Bir önemli konuda resimlerin alt etiket konusudur. Alt etiket Seo ya etki eden bir faktördür. Arama motorları alt etiketleri çok önemserler. Arama motorları sayfaları taraftan resimleri göremezler. Resimlerin içeriklerini sizin yazacağınız alt etiketlere anlarlar. Alt etiket yazarken anahtar kelimeyi çok tekrarlamayın. Resimleri alakalı bir tanım girmeniz yeterlidir.

5- Canonical URL Kullanımı

Canonical yapı, SEO ile tam uyum sağlamalıdır ve SEO çalışmalarında önem arz eden aşamalardan birisidir. Canonical URL Nedir? Birden fazla linkin bir sayfaya gitmesini engellemek için ana bir linkin belirlenmesi ve arama motoruna seçilen linkin doğru ve tek olduğunu tanımlamaktır, arama motoru yönlendirme çalışmasıdır ve doğru olan linki botlara tanımlayarak diğer linkleri yok saymasını sağlamaktır.

Fazla sayıda linkin aynı konuya gitmesi kopya içerik sorunu ortaya çıkarabileceğinden Canonical URL yapısını sitenize yerleştirmek büyük önem teşkil eder. Sitenizde özgün içerikler bulunsa bile bu URL’nin kullanılmaması bazı içeriklerde arama motorlarında kopya içerik damgası yemesine neden olabilir. 

Bir sayfayı farklı linkler ile çoğaltmaya çalışmak önce var olan sayfaya sonra da tüm siteye SEO çalışmalarında sorun yaratır. Bu nedenle Canonical yapısını kullanmak zorundayız.

CANONICAL URL KULLANIMI

Canonical kullanımı basit bir olaydır ve kod olarak aşağıda beliiteceğimiz şekilde yazabiliriz.

<link rel=”canonical” href=http://sitenizinadı.com//>

Örnek kod ile tercih edilmesi gereken link belirtilmiştir. Belirlenen kodu sayfanızda Head taglar içine eklemelisiniz. Örnekte belirtilen kod ile kod içinde belirtilen linkin geçerli link olduğu belirlenmiş olur ve Head tagler içinde de belirtilerek arama motorlarına yönlendirilmiş olur.

Örneğin; belirlediğiniz site http://www.sitenizinadı.com olsun. Belirlediğiniz diğer linkler ise;

  • http://sitenizinadı.com/
  • http://www.sitenizinadı.com/index.php
  • http://www.sitenizinadı.com/anasayfa.html
  • http://www.sitenizinadı.com.index.htm

Yukarıda örnek olarak yazdığımız linkler aynı sayfayı açar. Aşağıdaki kod ile hiçbir linki değiştirmeden geçerli olan linki belirleyeceğiz.

<link rel=”canonical” href=”http://www.sitenizinadı.com/”/>

Google, Canonical URL ile bilgilerinde bu yönetimin linkler üzerinde gerekli olduğuna her zaman dikkat çekmiştir. Ancak Google, site sahiplerine Cononical URL ile belirtilen linki göstermeye çalıştığı fakat bu durumun her zaman uygulanacağını garanti etmediğini belirtmektedir.

Linklerin düzeltilmesi için bazı farklı detaylar vardır ancak arama motorları bu düzenlemeleri otomatik olarak yapabilmektedir

Örnek;

Diyelim ki bir e-ticaret siteniz var ve aynı ürünün birden fazla sayfası var. Örneğin:

  1. www.example.com/urun?renk=kirmizi
  2. www.example.com/urun?renk=mavi
  3. www.example.com/urun (temel sayfa)

Bu üç sayfa, aynı ürünü gösteriyor ama farklı renklerle. Arama motorları, bu sayfalardan hangisinin esas sayfa olduğunu anlamayabilir. Bu durumda, www.example.com/urun sayfasını canonical olarak belirtmek isteyebilirsiniz.

  6- Linkler ve Linklerin Kullanımı

Bir site içi Seo çalışmasında önemli sayılabilecek belki de çok öneme sahip yapılardan bir tanesi linkler ve bu linklerin kullanımıdır. Linkler içerisinde bulunan karmaşık sayılar ayda anlamsız yazılar arama motorları açısından olumsuz çalışmalardır. Bu sebeple hatalı link yapılarından kaçınmalısınız.

Örneğin; http://www.sizeadınız.com/?d=256895 tarzında bir site adresi hatalı bir linktir. Bu şekilde karışık link yapılarından sakının. http://www.siteadınız.com/seo-çalışması doğru bir linktir. Linkleriniz bu şekilde anlaşılır olmalıdır.

Kısacası siteleriniz için oluşturacağınız link yapısında gereksiz harf, kelime manasız sözcükler kullanmayın.

Ayrıca oluşturacağınız alt sayfa linkleri de sitenizin sayfa başlıkları ile alakalı olmalıdır. Ayrıca gereksiz uzun linklerden kaçının. Domain alırken alan adınızı nasıl kısa tutuyorsanız oluşturacağınız başlık ve linkleri de kısa tutmaya çalışın.

 a- Link Uzantıları Ve Yapısı

Site içerisinde yapılan Seo çalışmalarında link uzantılarını anlamak Google’ın yapmış olduğu son güncelleme sonrası daha da zorlaşmıştır. Bu konuda önerilen linklerin artık kısa kullanımı gerektiğinden ve yalın bir dil kullanımı gereksinimi sonucu hiçbir uzantı kullanmamaktır.

Bir site PHP ile yazılırsa link uzantıları wordpress tarzı sitelerden farklı olur. Bu farklılığı. htcaccess ile giderebilirsiniz.  Bu yüzden site hangi diile oluşturulursa oluşturulmuş olsun linkleri yaparken hiçbir uzantı kullanmayınız.

Uzantıların Seo açısından hiçbir avantajı yoktur. Bu sebeple uzantıya kafa yormanıza pek gerek yok. Bizler linklerin kısa olması için özen gösterirken birde link sonuna 3 5 harf eklemek gereksizdir.

b- Dahili ve Harici Link Kullanımı

Sitelerinizde dahili link kullanmak sizlere fayda sağlayacaktır. Site içi döngü yönünden çeşitlilik katar. Arama botlarının istediği yapıyı bu sayede kurabilirsiniz. Dahili link sayesinde web sitenizde hiyerarşik bir yapı oluşturup botlar için anlaşılır bir kod yapısı yapabilirsiniz.

Bütün bunların yanında genel Seo puanına katkı sağlamış olursunuz. Sayfanızdaki herhangi bir içerikte başka bir sayfayla ilgili dahili link kullanmaya yönelmeğe özen göstermelisiniz.  Yani bir alt sayfadan başka bir alt sayfaya link verin.

Verilen linkler konusunda abartıdan kaçının. Yerinde yapılacak dahili linklendirme sayesinde arama motorlarının gözünde kararlılık gösteren bir site olarak göze çarpacaksınız.

Site içerisinde bir dahili link ağı oluşturma çok dikkat isteyen bir konudur. Bu yüzden vereceğiniz azami çaba site dışına vereceğiniz çabalardan az olmamalıdır. Yazarlar tarafından yapılan en büyük yanlış sadece an sayfadan link çıkışı gerçekleştirmektir.

Alt sayfadan alt sayfaya verdiğiniz linkler ayrıca ana sayfa üzerinden de ulaşılabilir olmalıdır. Bu şekilde yaparsanız Seo puanınız olumlu yönde etkilenecektir.

Alt sayfanıza birçok sayfadan ulaşılabilmesi kullanıcılar açısından da arama motorları açısından da önemli ve pozitif etki yapan bir durumdur. Bu sayede link akışınız düzenli olur ve Seo puanınız artar.

Ancak link verirken sırf link olsun diye bağlantı kurmamak gerekir. Sayfalarınız arasında kuracağınız bağlantıların gerekli olup olmadığını öncelikle karar vermelisiniz. Kısacası gereksiz bağlantılardan kaçının. Yapacağınız olumsuz ve yanlış işlemler arama motorlarının süzgecine takılır ve sizi not ederler. Bu yüzden mantıklı ve size saçma gelmeyen işlemler yapmaya çalışın.

Sitenizin içerisinde yapacağınız link sayısı konusunda net bir sayı yoktur. Sitenin içeriğine göre bu değişken olabilir.  Yaptığınız çalışma linklendirme gerektiren bir içeriğe sahip olabilir bu durumda 40 50 aralığında bir linklendirme gerçekleştirilebilir. Bu durum içeriğin uzunluğuna göre değişebilmektedir.  

Diğer sitelere verilen Linkler konusunda cömert davranmamaya özen gösterin. Sayfa içerisinden başka sitelere verilen linklerin çok olması Genel seo puanı açısından sizlere olumsuz olarak yansır. Sayı çok olunca bağlantı verdiğiniz sitelere olan etkide azalır. Bunun yanı sıra link verdiğiniz sitenin türü ve içerikleri de önem arz eden bir diğer konudur.

Link yapısı, içeriği bizimle alakası olmayan yada bozuk bir siteye link vermek yani bizce önerilmek dolaylı olarak bize de zarar verir. Çünkü siteyi başka kullanıcılara ve arama motorlarına önermekteyiz. Diğer tüm işlemlerde olduğu gibi başka sitelere link verme konusunda da doğallık ve sadelik önemlidir.

Sitenize eklediğiniz link ile ilgili birkaç satır yazı yazmanız gerekir. İlgili siteyle ilgili bir şeyler ifade etmek doğallık sağlayacaktır. Aksi halde arama motorları bu durumu yapay olarak algılar ve gözden düşersiniz. Böyle bir durumda genel Seo puanınız da değer kaybeder. Bu yüzden site dışı link çıkışlarına dikkat ve önem gösteriniz. Rastgele çıkılar yapmayınız.

6-  Hatalı Linkler Ve Bu Linkleri Düzeltme

Bir webmasterın en sevmediği durumlardan birisi hatalı linklerdir. Bu yüzden hatalı bir linkle Karşılaşan üretici Hatalı Linkler Ve Bu Linkleri Düzeltme konusunu elinden geldiğince araştırır. Kırık bir link aynı zamanda ziyaretçiler açısından da hoş olmayan bir durum ortaya çıkarır.

Broken links olarak ta söz konusu ifade karşımıza çıkar. Bu durum en kötü sitelerden en iyi sitelere kadar hepsinde rastlanan genel bir durumdur. Yapılması gereken olay böyle linkleri asıl sayfalarına yönlendirmektir. Buda kolay bir çözümdür. Yönetme işlemi aynı zamanda Seo çalışmaları için önemli bir konudur.

Kırık linkle karşılasan kullanıcı siteyi terk eder ve bir daha siteye gelmek istemez. Site için eksi bir durum olacak olan bu konu yönlendirmeler sayesinde düzeltilebilir.  Yapılması gereken sitedeki kırık linklerin nedenini bularak başlamak olacaktır.

  • Kullanıcıların yazmış olduğu ve hatalı olan yazılar,
  • Sitenize daha önce eklediğiniz ancak çeşitli nedenlerle sildiğiniz veya değiştirdiğiniz linkleri
  • Sayfanıza yorum yapan kullanıcıların yazdığı linkler,

Sitenize koyduğunuz içeriğin zamanla linkini değişebilirsiniz. Böyle bir durumda kullanıcı arama motoru üzerinden sitenize ulaşırsa hata sayfaları ile karşılaşabilir. Yine oluşturduğunuz sayfanın silinmesi durumunda da benzer etkiyle karşılaşılır.

Bu şekilde yapılan hatalı sayfalar Google ve arama motorlarınca Seo açısından eksi bir durum olarak değerlendirilmez. Ancak kullanıcılar sayfanızı kısa sürede terk eder. 

Yine kullanıcıların yaptığı yorumlar kısmında verdikleri linkler hatalı ise ya da zamanla linklerin gittikleri sayfalar silinmiş ise buda sitenize zarar verir. Yapılacak olan kullanıcıların link vermesinin yasaklanması ya da linklerin sürekli olarak kontrol edilmesidir.

Kırık linklerin çokluğu kullanıcıların istedikleri sayfalara ulaşamamasına neden olur. Böylece siteden hemen çıkma oranı yüksek rakamlarda seyir eder.

Kırık linlkleriniz eğer arama motorlarınca taranmış ve indekslenmiş ise bu olay size eksi bir seo puanı olarak geri döner. Bu gibi durumlarda yapılması gereken kırık linkin düzeltilmesidir.

Düzeltilmeyen kırık linklerin çok olması arama motorları tarafından hoş karşılanmaz ve arama motorlarınca sayfa ziyaretleri seyrekleşir. Sitenizde geç indexlenme sorunu oluşur. Kırık linklerin hızlı bir şekilde düzeltilmesi durumunda arama motorları bunun farkına varmayabilir. Böylece seo kaybı yaşamazsınız.

Broken linkleri kontrol ederek düzenlediğimiz sürece anlattığımız gibi sorunla karşılaşmasınız. Sayfalarınız arasında kırık linklerin olması bu nedenle korkulacak bir durum değildir.

Broken linkleri düzenlemek için ilk olarak yapılması gereken bu bozuk linlkleri tespit etmektir. Bizim webmaster olarak bu linkleri tek bulmamız aşırı bir zaman kaybıdır. Bu linkleri tespit etmek için ücretsiz birçok site bulunmaktadır

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*