Seo nedir? Seo’nun Püf Noktaları Nelerdir?

Seo nedir? Seo aslına bakarsak yeni nesil bir pazarlama aracıdır desek yeridir. Seo kelimesi Search Engine Optimization cümlesinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kelimedir. Anlamı arama motoru optimizasyonudur.

Seo; Google, yandex, bing arama motorlarının, yapmış olduğunuz sitelerdeki web sayfalarını taraması ve bu sayfaları ilgi düzeyine göre sıralama işidir. İnternet üzerinden ürün satmak ya da hizmet vermek gibi bir amacınız varsa seo çalışması yapmak sizi hedefinize ulaşma konusunda lider duruma getirecektir.

Peki seo bu kadar önemli midir? Günümüzde bu yol bir işletme için en kolay büyüme yoludur. Bir işletme internet üzerinde bende varım demek istiyorsa reklamını bir şekilde yapmak zorundadır. Yapacağı tanıtım sadece görünür olmakla kalmamalıdır aynı zamanda internet üzerinde arandığında üst sıralarda olabilmelidir. Bu sayede daha çok hedef kitleye ulaşabilir.

Bir dükkânınız olduğunu düşünün. Bu dükkânın çok merkezi bir yerde olduğunu farz edelim. İnternet üzerinden seo çalışması yaparak ulaşabileceğiniz kişi sayısı merkezi konumda her gün dükkânınız önünden geçen kişi sayısından fazla olur.

Bunu başarabilmen yolu iyi bir planlanmış seo çalışmasıdır. Bunu nasıl yapabileceğinizi yazımızın devamında detaylıca açıklayacağız.

Ülkemizde internet kullanan 55-70 milyon tekil kullanıcı vardır. Çalışmalarınızla bu kullanıcılara ulaştığınızı bir düşünün. Günümüz internet dünyası TV’den insanlara ulaşan reklam sayısına oldukça yaşlaşmış durumdadır.

Maliyet açısından bakarsak TV bir reklam yayınlatmak bütçenizi zorlayabilir. Ancak internet üzerinden ulaşılabilir olmak ve reklamınızı bu şekilde yapmak kıyas edilemeyecek bir yükten sizi kurtaracaktır. Seo yu iyi optimize edebilirseniz size geri dönüşleri harika olabilir.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Seo’nun ne olduğunu anlayabilmek için arama motorlarının çalışma mantığını bilmek gereklidir. Arama motorları dünya üzerindeki web sayfalarını tarar ve onları çözümlerler. Siteleri tarama işlemi sonrası dizinlere kayıt işlemi başlar. Arama yapıldığında en doğru ve en alakalı bilgileri tüketiciye sunmak en temel görevleridir.

En çok bilinen web tarayıcı Google bottur. Arama motorları içeresinde olan Google, trilyonlarca siteyi taramıştır. Taranmış ve dizinlere eklenmiş olan siteler düzenlenir ve bu siteler içerisinden düzgün bilgi içerenler ayrılır.

Spam sayfalar varsa ayıklanır. İnternet dünyasının ya da genel politikalara uymayan siteler ayıklanarak temizlenir. Bütün bunlar saniyeler içerisinde gerçekleşir. Arama motorları içerisinde tüm dünyada en meşhur olanı Google dur. Ülkemizde Google kullanımı dünya ortalamasından daha fazladır. Bu oran birkaç yıl öncesinde yaklaşık %97 civarındaydı ancak son yıllarda yandexin yatırımlarıyla oran %89lara düştü.

Google, yandex, bing gibi arama motorlarının hepsinin temel çalışma prensibi aslında aynıdır. Kullanıcı ya da tüketici diyelim internet dünyasında bir şeyler arar, aradığı şeyle ilgili kelimeleri yazarak taratır, arama motorları da aranan kelimelerle alakalı ürünleri kullanıcıya sunar.

Tüm arama motorlarının yaptığı temel iş budur. Ancak kullanılan yöntem açısından az da olsa fark vardır. Nedir bu fark? Bütün arama motorları kullanıcıya sunduğu sonuçları öncesinde tararlar. Bu tarama işlemini bazı arama motorları tek botla yaparken bazıları 3 bot kullanır. İlerleyen yazılarımızda bu botların çalışma tarzındanda sizlere bahsedeceğiz.

Şimdi bir makalede arama motorlarının aradığı sayfa içerik yapısı ve özelliklerine değinelim.

Seo Uyumlu Makalede Sayfa İçerik Yapısı Nasıl Olmalıdır?

Seo Uyumlu Makalede Sayfa İçerik Yapısı Nasıl Olmalıdır?
Seo Uyumlu Makalede Sayfa İçerik Yapısı Nasıl Olmalıdır?

Arama motorları son yıllarda yaptıkları güncellemelerle birlikte yapılarında büyük değişime gittiler. Bu güncellemelerle içerikler ön plana çıktı. Klişe haline gelmiş eski seo teknikleri sitenize ne yazık ki zarar vermektedir.

Yapmanız gereken içeriklerinizi özgün ve canlı tutmaktır. Çünkü Arama motorları yeniliği severler. Yeni yazılar ve içerikler sizi motorlarının gözünde canlı tutar. Arattığınız kelimelere karşılık gelen sayfaların yeni içerikler olmasının başlıca nedeni de budur. 

Özgün şekilde yazılmış metin ve makaleler arama motorlarının bir nevi merkezi haline geldi. Paylaşılan her makale, video ya da özgün içerik sizin ilerlemenize büyük katkı sağlayacaktır.  
Bulunduğunuz sektörde kendinize güveniyorsanız bu güveninizi arama motorlarında göstermek zorundasınız. 

Hazırladığınız web sitenizin içeriklerle dolmasını istiyorsanız sitenizi güzel görsellerle süslemelisiniz. Ayrıca görsellerinizi güzel anlaşılır bir dille açıklayıcı metinlerle ifade edin. Bu noktada kendinizi müşterilerinizin yerine koyun ve sitenizde ne aramak istediklerini duşunun. 

Bu anlattığımız yöntemin yanında ayrıca blok kurmaya özen gösterin. Hakiki içerik doldurma işlemini bu bloğunuzla yapın.  

Takipçilerinizin sektörünüzle alakalı bilgileri sizden alacağını unutmayın. Bu yüzden detaylıca anlaşılabilir bir dille anlatım yolunu tercih edin. Bloğunuzu sektörle alakalı bir haber merkezi olarak görün. Blog bulunduğunuz

  • Sektördeki gelişmeler
  • Eksiklikler
  • Çözüm tavsiyeleri ile alakalı içerikler ekleyin. Bulunduğunuz sektör ve faaliyet alanına göre bu örnekleri arttırabilirsiniz. Ancak can alıcı noktanın içeriklerinizi özgün ve essiz olmasıdır. Bu noktayı asla pas geçmeyin. Kopya olarak aldığınız içerikler kimseye fayda sağlamaz.

Seo Uyumlu Olan İçeriklerinizi Nasıl Geliştirilebilir?

Seo ve içerik ilişkisi webmasterlar tarafından her zaman ilgi odağı olmuştur. Özgün içerikli bir site rakiplerine oranla her zaman daha önde görünür. Ayrıca içeriklerinizin arama motorlarına uygun olduğunu düşünürsek bu durum size çok daha fazla avantaj sağlayacaktır.

İçerik yazmadan önce ilk olarak içeriğin anahtar kelimelerini seçmelisiniz. Bu şekilde seo uyumlu olan bir içerik nasıl geliştirilebilir sorusuna bir cevap aramaya başlamış oluruz. Teknoloji sektörü üzerine bir site yapmak istiyorsanız ilk olarak bu alanda arama hacmi yüksek olan kelimeler bulmalısınız. Bu konuda Google adwords un anahtar kelime planlama aracı sizin isinize yarayabilir. 

Seçtiğiniz kelimelerden hepsini ayni makale üzerinde kullanmayın. Paylaşım yaparak düzenli bir dağılım yapın. Bir diğer yöntem bulunduğunuz dönemde popüler olan kelimeleri anahtar kelime olarak kullanmaktır.

Buda ihtiyacınıza göre kullanabileceğiniz bir uygulamadır. Bu noktada on plana çıkan araç Google Trends dir. Google trends sayesinde donem donem popüler kelimeleri bulmanız mümkün. Üstelik anahtar kelime donem yoğunluğu grafik halinde gösterilmekte. 

Seo açısından Görsel Ve Video Optimizasyonun Önemi

seo Nedir? - Seo açısından Görsel Ve Video Optimizasyonun Önemi
seo Nedir? – Seo açısından Görsel Ve Video Optimizasyonun Önemi

Yaptığımız web sitemize eklediğimiz resimler, fotoğraflar ya da videolar sadece sitemizi ziyaret eden kullanıcılar için değil arama motorlarını etkilemek açısından da son derece önemlidir.

Arama motorları içerisinden Google ve yandexin görsel arama özellikleri bile görsellere yönelik site içi seo yapmamıza neden olabilmektedir. Ayrıca görsel çalışmalar site içi seo çalışmalarını tamamlayan bir nitelik taşır.

Sitelerimizde özgün yazılarımız yanında kullandığımız görsel çalışmalar ziyaretçiler için bir göz zevki oluşturur. Bu sebeple yazılarımıza ekleyeceğimiz görseller dikkatlice seçilmeli ve özgün olmasına dikkat edilmelidir.

Yazılarımızda dikkat ettiğimiz ve seo açısından vazgeçilmez olan özgünlük, aynı şekilde resim konuları içinde geçerlidir. Özgün olmak böylece farkındalık ve farklılık oluşturmak başlıca hedefimiz olmalıdır.

Ekleyeceğiniz resimseli içeriklerin sayısı büyük önem arz eder. İçeriklerinizi daha iyi anlatabilmek ve daha anlaşılır olmak için görsel kullanmalıyız ancak bu konuda abartıya kaçmamalıyız.

Çok sayıda görselden oluşan içerikler kullanıcılar tarafından içerikten uzak bulunur ve pek kabul görmez. Ayrıca arama motorlarınca da beğenilmez. Ayrıca çok sayıda resim sayfalarınızın geç açılmasına da sebep olur.

Arama motorlarının botları resimleri olduğu gibi görmezler. Resimlerdeki alt metinleri okurlar. Buradaki bilgiler dahilin de resimlerin ne anlama geldiklerini anlamaya çalışırlar. Bu yüzden eklenen görselleri açıklamalı, başlıklarını yazmalı ve görselin boyutlarını belirtmeliyiz.

Resimlerinizin isimlerini mutlaka içeriğinizle alakalı olarak girmelisiniz. Resim. jpg, dcım001.jpeg şeklindeki resim adları arama motorlarınca anlaşılmaz. Bu yüzden içeriğinize göre görselinize isim koymalısınız. Ör: seo-çalışması.jpg, seoda-görsel-önemi.jpeg gibi. Bu şekilde çalışmalarınız doğal görünecek ve arama motorlarınca anlaşılır oalcaktır.

Seo açısından Hostingin Önemi Nedir?

Seo alanında başarılı olmak istiyorsanız hosting konusunda duyarlı olmak zorundasınız. Uzun vadede basari iyi bir hosting ile gerçekleşir.  İlk olarak hosting aldığınız firmaya hostinginizin paylaşımlı mı yoksa paylaşımı mi olduğunu sorun.

Neden diye düşünürseniz sebebi sizinle aynı ip üzerinde bulunan başka sitelerin sizin sitenizin puanını etkilemesi. Böylece sıralamada alta düşebilirsiniz. Çok büyük bütçeye sahip değilseniz alacağınız hosting paylaşımlı olacaktır. Bu durumda yapılması gereken aynı ip üzerinde bulunduğunuz diğer sitelerden illegal olan olup olmadığını kontrol etmektir.

Bir diğer ilgilenmesi gereken mesele hostunuzun bulunduğu yer yani lokasyondur. Eğer Türkiye’den bir hosting firması ile anlaşırsanız büyük ihtimal lokasyon kıbrıs olacaktır.  Bu firmalar sunucularına genel olarak Kıbrıs’ta barındırır.  Sunucunuz sizin hizmet verdiğiniz ülkenin dışında bir ülkede barınakları ise biraz yavaş olabilir. Bu durumda yavaş açılan site ziyaretçi kaybına sebep olabilir.

Seo ve Türleri

Lokal Seo Nedir? Nasıl Lokal Seo Yapılır?

Lokal Seo Nedir? Nasıl Lokal Seo Yapılır?
Lokal Seo Nedir? Nasıl Lokal Seo Yapılır?

Seo çalışmalarınızı içerisinde bulunduğunuz durulmalara göre katagorize etmeniz gerekebilir. Anlatacağımız lokal seo da bu durumu açıkça ifade eder. Üstelik lokal seo çalışmalarınız ile daha kısa sürede daha verimli sonuçlar alabilirsiniz. Seo çalışması yaparken genel kelimeler yerine yerel kelimeler tercih edildiği için arama oranları düşmektedir. Durumu örnekle açıklamaya çalışalım.

Bir iş yeriniz olduğunu düşünelim ve işyeriniz Türkiye’nin herhangi bir şehrinde. Akçay’da bir yerel bir esnafsınız. Telefon tamircisi diyelim. Bir web sitesi yaparak kendinize yeni müşteriler arıyorsunuz. Aradığınız kitle çoğunlukla Akçay bölgesinden olmalıdır.

Yani bulunduğunuz bölge ve civarı olmalıdır. Siz yükselmeye göz ya da telefon tamiri kelimelerinde yükselmeye çalışıyorsanız yapacağınız bu işlem hedef açısından mantıksız olacaktır. Akçay ya da Balıkesir dışından arama yapanlar sizin hedef kitleniz değildir. Bu yüzden yaptığınız yöntem yanlış olacaktır.

Hedef kelimeniz yani yükselmeye çalıştığınız kelime Akçay telefon tamiri olsa sizin için çok daha hedef kitleye ulaşmak mümkün olacaktır. Enerjinizi bu sekilde harcar ve seo çalışması yaparsanız başarılı olursunuz. Kısa sürede yükselirsiniz. Üstelik bu şekilde daha az maliyet olacaktır. Lokal seo yöntemini;

  • Google haritalar
  • Yahoo haritalar
  • Yelp
  • Yellow pages
  • Foursquare

Kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca yazılarınızın başlıklarında seo çalışmaları çerçevesinde değerlendirmelisiniz. Başlık ve açıklama kısmında anahtar kelimeleri kullanmalısınız. Bu şekilde lokal seo nedir sorusunun en iyi cevabını sonuç olarak alabilirsiniz.  Örneğin göz doktoru Ahmet, Akçay da göz konusunda en iyisi biziz…

Google Nasıl indexleme yapar?

İndexleme sitenizin arama motorları tarafından taranması ve dizinlere eklenmesi demektir. İyi bir seo çalışması yapabilmeniz için arama motorları nasıl indexleme yapar? Bunu anlamamız gereklidir.

Arama motorları içerisinde en büyüğü Google dur. Google da yine botları yardımı ile sitelerimizi tarar derler düzenler ve dizine kaydeder. Bunu gerçekleştiren 3 çeşit botu vardır. Bu botlardan bizi ilgilendiren yeni başlayanlar için deepcrawl ve freshbot tur.

Botların sitelerimizi tarayabilmesi için robots.txt dosyalarının sağlıklı olması gerekir. Bazen yapılan kodlama botların siteyi ziyaretini engeller. İlerleyen yazılarımızda robots.txt dosyası hakkında detaylı bilgiler aktaracağız.

Sitenize yeni bilgiler eklediğinizde ilk gelen bot freshbottur. Freshbot sitenizi taradıktan sonra indexleme yapar. Sitenizdeki hareketlenmeye göre freshbot günde 3 5 kez sitenize ziyaretçi olur.

Yine bu bot sayesinde sitenizdeki linkler veritabanına kaydedilir ve Deepcrawl için hazır hale getirilir. Bu işlem sonrasında Deepcrawl botu sitenizi 1 hafta içerisinde ziyaret eder ve indexlme yapar. Bu sebeple Deepcrawl botu çok önemlidir.

Diğer Google boyu ise daha çok internet üzerinden para kazanmak isteyenler için hazırlanmış olan adsense botudur. Reklam veren webmasterlar bu bot sayesinde içeriklerindeki yazılarına göre reklam alırlar.

Seo Çalışması Ve Çeşitleri

Web sitenize Seo çalışmalarını uygulayabilmek için temel Seo bilgilerini bilmeniz gerekir. Şimdiye kadarki yazılarımızda sizlere seonun en temel bilgilerini aktarmaya çalıştık.  Seo için arama motorlarının nasıl çalıştığından bahsettik.  Sıradaki yazılarımızda hangi Seo tekniklerinin hangi platformlarda nasıl uygulanacağı siz değerli ziyaretçilerimize anlatmaya çalışacağız. 

Seo konusunda birçok yanlış anlaşılma vardır.  Birçok kişi anahtar kelimeden yükselmesine Seo olduğunu düşünür.  Ancak bu kavram sadece anahtar kelimede yükselmek değildir.  Birçok karmaşık yapıyı bir arada uygun bir strateji ile uygulayarak bir çeşit pazarlama yapmak Seo olarak düşünülebilir. 

Yaptığınız bu strateji sayesinde hit sayısını arttırabilir, sitemize bol ziyaretçi çekebilir, sitenizin içeriğini güçlendirebilirsiniz.

Anahtar kelimenizde ilk sıralarda olmak sizin için ilk aşama olmalıdır.  Ziyaretçi sitenize girdiğinde istediğini bulamazsa sitenizden ayrılır.  Buda sizin için bir basari oluşturmaz. 

Seo çalışmaları sabitliyi yani stabil olmayı kabul etmez. Sürekli çalışmayı gerektirir. Her geçen gün kendinizi geliştirmelisiniz.

Haberleri Google’dan takip edin. Derin analizler yapın ve değişiklik olduğunda not alın.  Gerçekleşen değişiklikleler göre pozisyon almak Seo için çok önemlidir. 

Google tarafından yapılan açıklamaları takip etmelisiniz. Zaman zaman politikalarında değişiklikler gerçeklerlesmekte. Açıklamalar karşısında sizlerde pozisyonlarınızı bu doğrultuda almalısınız. 

Bu bilgileri aktardıktan sonra yavaş yavaş Seo çalışmalarına geçelim.  Seo çalışmaları site içi v3 site dışı olmak üzere 2 ye ayrılır.  Site içerisinde yapılan çalışmaya on page Seo, site dışında yapılan çalışmaya off page Seo denir.

Site içi seo çalışmaları

Site içi seo çalışmaları adından anlaşılacağı gibi sitenizin içerisinde yapılan arama motoru optimizasyonları olarakta adlandırılan düzenlemelerin tümüne verilen isimdir.  Bahse konu bu çalışmalar var olan çalışmalar içerisinde en önemli kısım olarak bilinir.

Site dışı çalışmaların başarıya ulaşabilmesi için site içi çalışmalarınız tam ve sağlıklı olması gerekir. Web sitesi içindeki çalışmalarınız eksik olursa site dışı yapacağınız çalışmalar yeterince verimli olmayacaktır. 

Yaptığımız çalışmaların tümünde amacımız çalışmalarımızın arama motorlarına uygun olmasıdır. Seo optimizasyonunda geçen Optimizasyon zaten en uygun şekil demektir. Zaten yaptığımız çalışmalar arama motorlarıyla uyum içinde çalıştığında eserimiz Google’da üst sıralarda görünecektir.

Buda bilinmelidir ki kaynağımız içinde yapacağımız çalışmalar durağan olmayacaktır. Yaptım bitti diye bir şey söz konusu değildir.  Sürekli güncellenmelidir. Sağlam temel üzerine yapılan site içi çalışmalarınız dış site çalışmalarınıza dayanak olacaktır. Temel mantığınız daimî çalışma olmalıdır. 

Yapacağımız çalışmalarda dikkat edilmesi gereken bir takım temel unsurlar vardır.  Şimdi kısaca bu unsurlardan bahsedelim. 

a-     Doğal olun

Site içerisindeki çalışmalarda yapılan en büyük hatalardan birisi doğal olmayan içerikler, Taglar, başlıklar ve anahtar kelimelerdir. Doğal olmayan çalışmalarınız Google’ın gözünden kaçmaz.  Bu durumun sonuçlarına katlanmanız gerekebilir.

b-     Abartıdan kaçının

Yaptığınız çalışmalarda anahtar kelimeler kullanın. Ancak abartılı kaçmayı Fazla sayıda kullanım çalışmalarınıza zarar verir. Fazla kelimeler sıkıştırma, gereksiz tag kullanmak, başlık içerisinde fazla kelime kullanma, tasarımın abartılı olması özelikle Google tarafından fark edilir. Buda size olumsuz olarak geri döner. 

c-      Özgün olun

Eğer web dünyasına bir webmaster olarak girmişseniz özgün kelimesini sıkça duymuşsunuzdur. Özgünlükten kasıt kopyalama yapmamaktadır.  İçeriklerinizin tamamının özgün olmasına özen gösteriniz. Bu sayede site dışı yapılan çalışmalarınızda başarıya ulaşır. 

Arama motorlarından Google her açıklamasında Özgünlükten üzerinde durmaktadır. Siz değerli ziyaretçilerimize tavsiyemiz kopya içeriklerdir kaçınmanızdır.

Site Ve Sayfa Başlığı Nasıl Olmalıdır

Sitenizin başlığı ve alt sayfa başlıkları seo çalışmaları açısından en çok dikkat edilmesi gereken durumlardan biridir. Ana sayfanın başlığı web sitenin adı olmalıdır.  Bir diğer önemli nokta sayfa başlığının uzun tutulması ve sayfa içeriğiyle alakasız kelimelerle doldurulmamasıdır.

Sayfa başlıkları site içi seo çalışmalarında çok önemlidir. Bu sebeple başlık seçimine çok dikkat etmelisiniz. Başlıklarınızı sık sık değiştirmemeye özen gösteriniz. Arama motorlarının botları bir sayfayı tararken ilk olarak başlıklara göz atarlar. Sayfayı tanımlarken başlıklardan aldıkları değerler botlar için çok önemlidir. Ayrıca başlıklarınızda kullandığınız ayraçlarda özenli olmalıdır.

Dizine Kaydetme Ve Tarama İşlemi Nasıl Olur?

Yapılan arama sonuçlarında doğru sonuçlar alabilmek için arama motorları tüm siteleri taramak zorundadır. Arama motorları siteleri daha önceden tarar. Bu tarama işlerini sahip olduğu botlar sayesinde yapar ve web sitesinin sayfalarını dizine kaydeder. Temelde bu işlem yatar. Tarama işleminde önem arzeden unsurlardan biriside site haritasıdır.

Arama motorları botları genel olarak herkesin görebilmesi için açılmış olan siteleri tarar. Bu işlemi yaparken yeni yapılmış olan sitelere ayrıcalık tanırlar. Diğer önemli unsur eski sitelerde yapılan değişiklikler ve ölü bağlantılardır.

Arama motoru botları tarama yaparken sitelerden hangilerinin ne sıklıkla taranacağını ve bir site içerisinden kaç sayfanın getirileceğini de belirlemektedir. Site haritaları oluşturmak arama botları tarafından görünür olmak açısından faydalıdır.

Botlar siteleri taradıktan sonra gördükleri verileri kaydeder ve dizine eklerler. Dizinler arama motorlarının kaynak klasörleridir. Arama sonuçlarına buradan ulaşılır.

 Arama motorlarında Spam Ve Kuralları

Arama motorları internete yüklenen siteleri taradıktan sonra dizinlere ekler. Kullanıcılarda arama yaptığında, bizlere indexlenmiş sayfalar birtakım kurallara göre sunulur. Bu durum Arama motorlarında spam ve kuralları olduğunu gösterir.

Spam sitelere karşı arama motorları son derece mesafelidir. Çünkü; kullanıcı arama yaptığında karşısına çıkan sayfalarda istediği sorunun cevabını bulamayınca bu kötü durumu arama motoruna mal etmektedir. Bu sebeple spam siteler fark edilir edilmez cezalandırılır. Bunun için çeşitli algoritmalar geliştirilmiştir.

Spam site sahipleri aramalarda en üst sıralarda yer almak için yasak ve yanlış olan birçok uygulamaya başvururlar. Yaptıkları işlemler yanlış olduğu gibi zararlı seo çalışmalarıdır.

Yapılan yanlışlıklardan bir kısmı anahtar kelimeleri gereksiz yere çok sayıda tekrarlamak, görünmez sayfalar eklemek ve alakasız sitelerden linkler almaktır. Yapılan spam siteler işlerini düzgün yapan emek sahibi site sahiplerinin emeklerini çalmaktır.

Bu tür siteler emek sahiplerinin haklarını yiyerek onların önüne geçmektedir. Google bu spam sitelere pek musade etmemektedir. Fark eder etmez arama sonuçlarından kaldırmaktadır.

Spam ile mücadele edebilmek için arama motorları bazı kuralları uygulamak zorundadır. Özellikle Google diğer arama motorlarına göre bu konu üzerinde daha duyarlıdır ve çeşitli politikalar geliştirmiştir.

Hangi Seo Terimi Ne Anlama Gelir?

Seonun ne olduğunu anlayabilmemiz için seo içerisinde kullanılan bazı ifadelerin ne anlama geldiğini anlamak gereklidir

  • Robots.txt : Bu komut arama motorlarının botlarını yönlendirir. İç seo faaliyetlerinde büyük öneme sahiptir.
  • Backlink : Bir web sitesinden başka bir web sitesine link verilmesi işlemidir. Bu yöntem dış seo çalışmasında kullanılır.
  • Site haritası: Sitemap oalrakta bilinir. Web sitesinin sayfalarının şema halidir. Sita haritaları seo çalışmaları için vazgeçilmezdir.
  • İndex : arama motorlarının web sitelerini taraması ve kaydedilmesidir.
  • Anchor text : Bir yazı içerisinde tıklanabilir kelime sayısını anlatır.
  • Ölü bağlantı : daha önceden indexlenmiş ancak silinmiş, kaldırılmış ve ulaşılamayan linklerdir.
  • Site içi seo :Bir web sitesinin içinde yapılan seo çalışmalarıdır. On page seo olarak adlandırılır.
  • Site dışı seo : Site çalışmalarından backlink, sosyal medya çalışmaları site dışı seo çalışmalarıdır.
  • Title: Başlık demektir. Web sitesindeki sayfa başlıklarını ifade etmek için kullanılır.
  • Canonical link: İçeriği aynı olan sayfalardan öncelikli olanı belirtmek için yapılır.
  • Pagerank : 2016 öncesinde kullanılan bir teimdi. Sıralama yapmak amaçlı kullanılırdı. Ancak günümüzde geçerliğini kaybetmiştir.
  • Keyword :Anahtar kelime demektir. Arama motorlarında sayfa içeriğiyle ilgili öne çıkan kelimelerdir.
  • White Hat Seo :Kurallara uygun olarak yapılmış seo çalışmalarıdır.

Black Hat Seo: kurallara aykırı şekilde uygun olmayan seo çalışmalarını ifade eder.

  • Trust Rank:  Google tarafından uygulanan bir sıralama değeridir. Pagerank değerine benzer bir uygulamadır. Ancak pagerank artık kullanılmasa da trust rank halen geçerli bir sıralama ölçüsüdür.
  • Description: Sayfanın açıklama kısmıdır. Web sitelerinde her sayfanın bir açıklama ve özete ihtiyacı vardır.
  • Meta Tag: Site ön yüzünde görünmeyip iç seodavurgulanmak istenenetiketlerdir.
  • Nofollow: İzlenmeyen link demektir.
  • Dofollow: İzlenebilen link demektir.
  • Breadcrumb: Siteye ait düzenli bir şema kategorisidir.
  • Sef : Arama motoru dostu dostu demektir. Kurallara uyan seo çalışmaları olarakta anlatılabilir.
  • Hosting: Web sitelerindeki tüm dosyaların barındığı yerdir.
  • Scraper Siteler: Faydasız ve hile amaçlı kurulmulş olan sitelerdir. Bu siteler Black Hat Seo kapsamında değerlendirilir.
  • Spam: Arama motorlarını aldatmak maksatlı yapılan çalışmaların tümüne denir.
  • Sandbox: Google ın verdiği en ağır cezadır. Siteniz sandboxa düştüyse çıkmanız çok zor olacaktır.
  • Bomb: Bu kavramda bir Google ceza türüdür. Ancak sandboxa göre daha hafiftir.
  • Google news :Google haber servisidir.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*